Werkwijze

Een diëtiste kan je helpen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl en een voeding die daarbij past.

We bieden je een helpende hand bij het realiseren van de doelen die je voor ogen hebt. In eerste instantie door de doelen op zich eerst te evalueren of deze al dan niet haalbaar zijn. Zo houden we niet alleen rekening met hoe actief je dagdagelijks bent, maar ook met wat je lust en niet lust en hoeveel tijd je kunt spenderen aan (het klaarmaken van ) voeding.

Daarna sturen we jouw voeding en algemene levensstijl bij zodat je op een duurzame manier je doelen kan bereiken én behouden. Het belangrijkste streefdoel is dat je je goed voelt bij je nieuwe en gezondere levensstijl. Dat verhoogt enorm de slaagkansen op lange termijn.

 

Eerste consultatie

Mijn werkwijze begint met het analyseren van jouw huidige voedingspatroon. Een voedingspatroon is persoonlijk en wordt vaak onbewust sterk beïnvloed door opvoeding, foutieve informatie en een te groot aanbod aan voeding, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Veel van de gezondheidsproblemen die daarvan het gevolg zijn, kunnen al door middel van kleine aanpassingen gevoelig verbeterd worden. Daarom vraag ik, als voorbereiding op een eerste consultatie, om gedurende een week een voedingsdagboek bij te houden. Dat beperkt zich niet alleen tot wat je op welk tijdstip hebt gegeten, maar ook of je je dan energiek of moe voelde, of je honger had,…

Zo hebben we al een basis om van te vertrekken. Tijdens de eerste consultatie doorlopen we dan deze notities en gaan we aan de slag.
Op dat moment voorzie ik ook al enkele lekkere recepten die je dan thuis kunt uitproberen.

Het spreekt voor zich dat ook lengte en gewicht worden bepaald zodat we weten wat ons startpunt is.

 

Tweede consultatie

Deze consultatie volgt doorgaans zo’n tweetal weken na de eerste. Zo heb je de tijd om de tips te leren toepassen in het dagelijkse leven en kunnen de effectiviteit en efficiëntie van die aanpak ook direct worden vastgesteld.

Tijdens deze consultatie ligt de nadruk meer op eventuele moeilijkheden die je ervaart bij het toepassen van de richtlijnen die eerder werden afgesproken en hoe die kunnen worden verholpen.

Op dit moment wordt er ook aandacht besteed aan lichaamsbeweging. Naast voeding is lichaamsbeweging een tweede cruciale pijler voor een gezonde levensstijl. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de algemene fysieke toestand, maar elk van ons kan, op zijn eigen niveau actiever gaan leven.

 

Opvolgingsconsultaties

Voor sommige patiënten is het wenselijk om op geregelde tijdstippen een vorm van externe controle te hebben. Vooral in het begin kan dit, wanneer de nieuwe levensstijl nog niet volledig de eigen levensstijl is geworden, een goede mentale ondersteuning zijn.

Voor mensen die daar geen nood aan hebben, kan het op een andere manier wenselijk zijn: als er op langere termijn problemen worden vastgesteld bij het opvolgen van het dieet, is het vaak beter deze tijdig bij te sturen om zo het resultaat op lange termijn niet in gevaar te brengen.

Daarom wordt er meestal gewerkt met een tussenperiode van een viertal weken. Deze consultaties duren doorgaans ook iets minder lang dan eerste en tweede consultaties.

Naarmate je beter de gegeven tips onder de knie hebt, streven we samen naar zelfstandig de eigen voeding sturen. Hiervoor ligt de focus op het kritisch lezen én begrijpen van etiketten en voldoende inzicht in de werking van ons eigen lichaam.

Een afspraak? Maak ze hier online!

Wenst u een afspraak? Bekijk online de mogelijke momenten en vraag die alvast aan. We bevestigen zo snel mogelijk of het doorgaat.